Aantekeningen – Cornell methode

Aantekeningen - Cornell schemaBen je vaak je overzicht kwijt in je aantekeningen? Dan kan het heel handig zijn om voor je aantekeningen met de Cornell methode te gaan werken.

De basis is heel eenvoudig. Je maakt namelijk voor alle aantekeningen die je maakt gebruik van dezelfde indeling van je blad. Zo zorg je automatisch voor structuur.

Aan de slag!

Pak je schrift waar je de aantekeningen in maakt en maak daar met een paar snelle strepen de indeling op die je in het voorbeeld ziet.

1  Gebruik je voor het vak, onderwerp en de datum
2  Hier maak je de aantekeningen tijdens de les. Denk daarbij aan:

  • naast kernwoorden de belangrijke punten
  • maak schema’s of tekeningen
  • omschrijvingen
  • laat ruimte tussen de zinnen voor overzicht
  • gebruik afkortingen
  • gebruik opsommingen

Deze aantekeningen vul je later nog aan met belangrijke informatie uit het boek. Sommige docenten geven namelijk eigen aantekeningen maar nemen daarin niet alle informatie uit het boek mee. Ze gaan er vanuit dat je zelf het boek doorneemt.

3  Ruimte voor de belangrijke jaartallen, namen, begrippen en kernvragen. ( Waar je in 2 antwoord op geeft.)
4  Hier maak je later op de dag een kleine samenvatting in eigen woorden. Het maken van een samenvatting in eigen woorden – later op de dag – zorgt ervoor dat je kort de stof nog een keer herhaalt. Het voordeel is dat je meer afstand tot het onderwerp hebt en snel opmerkt wat je wel of niet snapt. Vervolgens is ook het grotere geheel met de eerdere onderwerpen beter te overzien.

Hoe leer je aan de hand van deze aantekeningen?

  •  Dek deel 3 af en overhoor jezelf met hulp van alle notities in vak 2. Zoek in je boek op wat je nog niet kent en leer dat nog goed.
  • Alle aantekeningen samen geven een snel overzicht over het hele hoofdstuk. Zo zie je ook de grote lijnen. Kijk ook goed wat deze verschillende paragrafen met elkaar te maken hebben. Er is een reden dat ze in deze volgorde staan. Zie jij het verband?
  • Tot slot zijn aantekeningen heel belangrijk maar je pakt voor het leren natuurlijk nog wel het boek om te checken of je alles hebt begrepen. Vaak staan er ook samenvattingen in het boek en/of begrippenlijsten die je kunnen helpen.

Aantekeningen maken met de Cornell methode kan je dus goed op weg helpen. Kijk vooral ook nog even naar de andere handige studietips op de site.