Concentreren kan je leren!

Wil je je huiswerk snel en efficiënt maken, dan zijn er een aantal dingen die je kan doen om je minder te laten afleiden.

Zorg dat je omgeving rustig is en je niet afgeleid en onderbroken wordt door andere mensen. Je kan bijvoorbeeld een ‘niet storen’ bordje ophangen, of zelf een rustigere werkplek opzoeken.

Leg je mobiel weg. Wees eerlijk, dit is wel de grootste afleider…

Heb je spullen op orde: zorg voor een opgeruimd bureau, en weet waar je de boeken en schriften kan vinden, net als geodriehoek en andere materialen. Zo verspil je geen tijd met onnodig zoeken.

Water en frisse lucht op je werkplek. Hierdoor help je je hersenen goed te functioneren, hersenen hebben water nodig!

Leer je eigen concentratie kennen. De ene persoon kan 30 minuten achter elkaar intensief studeren de ander kan dat 50 minuten. Ontdek wat voor jou werkt. Geef je zelf daarna 5 minuten pauze om daarna weer aan de slag te gaan.

Noteer storende gedachten. Pak een schriftje en neem tijd om ze op te schrijven. Op deze manier parkeer je de gedachten en kan je daarna aan het werk.

Actief leren Hoe actiever jij met de lesstof bezig bent hoe kleiner de kans dat je afgeleid raakt, je bent immers druk bezig en hebt al je aandacht daar bij nodig. Denk bij actief leren aan: mindmap of samenvatting maken, zelf toetsvragen over de stof bedenken en verbanden zoeken tussen de stof die je nu doorneemt en de stof van vorige week.

Nieuwe vaardigheden aanleren

Een aantal van deze tips zal je al wel toepassen. Wil je nieuwe tips gaan toepassen, geef jezelf dan de tijd om er aan te wennen. Nieuwe gewoontes vragen tijd om ‘gewoon’ te worden. Een hulpmiddel kan een lijstje op je bureau zijn waarop je aankruist wanneer je een tip hebt toegepast. Beloon jezelf als je iets tien keer hebt toegepast. Hoe vaker toegepast, hoe groter het resultaat wordt.

Kijk vooral ook nog even naar de andere handige studietips op de site.