Plannen doe je zo!

Veel scholen gebruiken Magister om daarin al het huiswerk te plannen. Daarnaast worden nog verschillende systemen gebruikt om extra informatie te delen zoals: It’s learning of bijvoorbeeld Peppels. Genoeg plekken om je informatie te vinden zou je denken. Maar hoe houdt je dat overzichtelijk?

Plannen in een agenda heeft een aantal voordelen. Zo staat er in Magister wel wát je moet doen maar je kan niet noteren wanneer je het gaat doen. Dit kan je in je eigen agenda dus wel heel handig gaan bijhouden. Bovendien kan je de informatie uit de andere schoolsystemen ook in je agenda zetten. Zo heb je alles bij elkaar staan. Vervolgens kan je meteen rekening gaan houden met privéafspraken en sport. Het leven moet wel leuk blijven natuurlijk!

Ingevulde agenda

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hoe gebruik je de agenda?

Stap 1

Bij de eerste regels van de dag noteer je de lessen die je hebt en daarachter het huiswerk dat je op krijgt. Je hebt zo meteen een overzicht van je rooster. SO’s en repetities geef je een eigen opvallende kleur zodat je snel ziet wanneer en wat voor soort toets eraan komt. Als  je dit meteen in de les doet kost het je weinig tijd een andere optie is om op het moment dat je aan je huiswerk begint eerst even de planning te noteren. Zo  hou je overzicht!

Daarna volgen een paar vaste regels voor je vrije tijd. Wat staat er nog meer op het programma die dag? Werken, sport, een verjaardag of gezelligheid met vrienden. Allemaal dingen om rekening mee te houden.

De laatste regels gebruik je voor het plannen. Je noteert hier wat je wanneer gaat doen.

Tip: Met afkortingen werken helpt om snel te noteren wat het huiswerk is. In het begin is het even wennen maar je zal zien dat veel huiswerkopdrachten op elkaar lijken.

Stap 2

Voor maakwerk hoef je meestal maar 1 moment in te plannen. Als je het een lastig vak vindt kan je er twee momenten voor maken.

Voor leerstof plan je drie keer leren in, tenzij je een vak héél moeilijk vindt. Dan plan je nog een keertje extra. Herhaling is heel belangrijk omdat je daardoor de lesstof makkelijker blijft onthouden. Bij het inplannen van je leerstof is het handig om terug te tellen. Als je op vrijdag een moeilijke repetitie hebt en je hebt vier keer nodig om te leren plus een keer om te herhalen dan plan je dus de donderdag, woensdag, dinsdag, maandag en zondag of zaterdag in. Als er dan een keer iets tussenkomt heb je door die extra dag toch nog genoeg tijd om te leren.

Schrijf ook zo duidelijk mogelijk op wát je precies gaat leren op zo’n dag. Daarvoor knip je de leerstof in het aantal keer dat je leert en weet je precies wat je welke dag gaat doen. Vergeet bij het leren niet om ook de opdrachten door te nemen.

Begin je met plannen noteer dan ook hoeveel minuten je verwacht met een taak bezig te zijn. Check als je klaar bent of je inschatting klopt. Als je dit een wat langere periode doet dan wordt het steeds makkelijker om de juiste tijd voor een taak in te schatten.

Stap 3

Vink bij je huiswerk in het bovenste gedeelte af dat je het hebt ingepland, zo weet je zeker dat je alles meeneemt in de planning.

Stap 4

Begin met je huiswerk! Wissel maakwerk en leerwerk af. En denk na of je met iets moeilijks wilt beginnen of toch liever even iets makkelijks om op te starten. Als er iets af is: doorstrepen maar!

Kijk vooral ook nog even naar de andere handige studietips.